Laden

Typ om te zoeken...

Nieuwe baan in Coronatijd? Social Talk als smeerolie in de online werkomgeving

Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog wel vanuit huis moeten blijven werken. Dat heeft voor iedereen grote gevolgen. Met name als je net in een nieuwe functie bent gestart.

Door Paula Verheul

We hebben inmiddels allemaal wel een zekere modus gevonden en zijn handig geworden in het schakelen van een teams meeting met collega’s naar een zoom meeting met klanten. En ondertussen heb je ook nog een scherm aan staan met een juf die een dictee voorleest. De grens tussen werk- en privétijd is steeds meer aan het vervagen. Zoveel ballen tegelijk in de lucht houden leidt onvermijdelijk tot meer stress. En als je je credits al hebt verdiend in een organisatie kun je daar wel even op teren, maar juist voor nieuwkomers is dat extra ingewikkeld.

Bij Herman Rutgers hebben we regelmatig contact met onze kandidaten die in een nieuwe rol zijn gestart. Onlangs organiseerden we ook een aantal intervisie-sessies over starten met een nieuwe baan of opdracht in deze bijzondere tijd. Hieruit kwamen een aantal relevante inzichten en tips om sneller ingeburgerd te raken in een nieuwe, veelal online werkomgeving. Sommige tips lijken wellicht erg voor de hand te liggen, maar blijken zeker nog niet overal gemeengoed te zijn. Daarom delen we er graag een aantal:

  • Creëer formele momenten in de vorm van een vragenuurtje met een collega die de weg al kent.
  • Koppel daar waar mogelijk aan iedere nieuwe medewerker een buddy die de nieuwe collega wegwijs kan maken in de organisatie.
  • Zorg voor informele momenten in de agenda; een of meerdere momenten in de week waarop je met je team virtueel samen bent en juist even niet over werk mag praten.
  • Als er mogelijkheden zijn plan dan met regelmaat een persoonlijk contactmoment in; bijvoorbeeld een “bila-wandeling” en neem als manager daarvoor het initiatief.
  • Kies voor 1 op 1 telefoongesprekken waar het kan; zo creëer je meer ruimte voor betrokkenheid en een veiliger omgeving om zaken te delen dan via de mail.

Wat wij vaak horen is dat het gemis aan fysiek contact grote invloed heeft op de snelheid van werken en het besluitvormingsproces vertraagt. Dit geldt natuurlijk ook bij medewerkers en teams die al langer met elkaar werken. De smeerolie in de online werkomgeving ontbreekt nog te vaak en daar mag echt meer aandacht voor komen. Maak ook vanuit huis ‘Social Talk’ tot een vast onderdeel van je werkweek zo houd je ook meer lol in je werk!

Deel dit artikel

Geef je mening

Your email address will not be published. Required fields are marked *