Laden

Typ om te zoeken...

Wat gebeurt er op de communicatie-Corona-arbeidsmarkt?

De afgelopen weken worden wij veel gebeld door communicatieprofessionals met de vraag wat wij vanuit onze kant zien gebeuren op de arbeidsmarkt. Zijn er nog wel interim—opdrachten? Wordt er door organisaties überhaupt nog geworven naar nieuwe mensen? En aan welke type communicatieprofessional is behoefte?
Uiteraard hebben wij geen glazen bol en overzien niet de hele arbeidsmarkt. Maar we hebben wel een aantal observaties die we graag delen.

Communicatie is als vakgebied relevanter dan ooit
Als de afgelopen periode één ding heeft laten zien, is dat communicatie van levensbelang is voor veel organisaties en dat dit nu ook door de board (nog meer) wordt onderkend.
Crisis- en externe communicatie is van groot belang, maar zeker ook interne communicatie. Veel communicatie-directeuren die wij spraken gaven dit aan. Ook horen we dat de crisis vakmatig gezien vleugels geeft aan veel communicatieprofessionals en dat communicatieteams, ook op afstand, beter dan ooit functioneren. Ondanks de hoge werkdruk op de communicatieafdeling, motiveert het mensen enorm dat nu het verschil gemaakt kan worden in dit vak. Het verschil blijven maken, dat is waar het nog meer om zal draaien.

Toenemende vraag naar ervaren corporate communicatieprofessionals
Wat wij uit de vorige crisis hebben geleerd, is dat dit obstakels, maar ook kansen biedt. Zo denken wij dat de vraag naar goede en ervaren corporate communicatie-professionals zal blijven bestaan. De vraag naar interne communicatiespecialisten zien wij toenemen. Onder invloed van Corona-regels moeten heel veel medewerkers op een andere manier samenwerken. De reguliere lijncommunicatie tussen management en teams is vervangen door digitale meetings. Maar ook voor alle andere fysieke bijeenkomsten tussen collega’s die nu digitaal plaatsvinden, is de ondersteuning door interne communicatie van groot belang. Niet in de laatste plaats om de internal engagement bij en tussen collega’s te blijven waarborgen.

Ook op het gebied van verander-communicatie zal de vraag zal toenemen verwachten wij. Veel organisaties zullen versneld een transitie door moeten maken om relevant te blijven en daarmee hun licence to operate veilig te stellen. De roep om maatschappelijk verantwoord te zijn is luider dan ooit. Het is voor organisaties van levensbelang dit aan het brede stakeholdersveld, inclusief klanten en eigen medewerkers, te laten zien. Bij voorkeur door een sterke CEO die de onderneming door deze ingewikkelde tijd mee neemt, daarbij geadviseerd en gecoacht door ervaren communicatieprofessionals.

Nóg uitdagender om de juiste kwaliteit te selecteren
De arbeidsmarkt zal zeker de gevolgen voelen van deze crisis. Veel organisaties hebben  het financieel zwaar. Zogenaamde ‘hiring freezes’ worden afgekondigd, tijdelijke contracten niet verlengd en zzp-ers, met name in de ondersteunende functies, naar huis gestuurd. Aan de andere kant is de behoefte aan ervaren specialisten juist nu groter dan ooit.
Tegelijkertijd ervaren wij dat senior professionals weer minder geneigd zijn hun vaste contract op te zeggen om aan een nieuwe baan te beginnen. Iets wat we vaker hebben gezien; onzekere tijden maakt dat mensen minder risico’s willen nemen. Dat betekent een arbeidsmarkt die uit balans is en aanbod en vraag die niet goed op elkaar zijn afgestemd.

HR-afdelingen gaan een uitdagende tijd tegemoet; hoe trek je in deze tijden toch het zware kaliber professionals aan waar de organisatie juist nu behoefte aan heeft? En hoe selecteer je die professionals die écht toegevoegde waarde kunnen leveren? hoe haal je die professionals uit de markt die het verschil kunnen maken en de organisaties door deze uitdagende tijden kan loodsen?

En laat dat nou net onze jarenlange expertise zijn als gespecialiseerd executive en interim search bureau.

 

Deel dit artikel

Geef je mening

Your email address will not be published. Required fields are marked *